Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Език
Меню
Профил
Език
Вижте всички статии

Проект "Направи си сам": декоративна и функционална масичка с циментова замазка

Проект

Проект "Направи си сам": декоративна и функционална масичка с циментова замазка
Масичка с циментова замазка

Ръководството за изпълнение на този проект показва как сами да си направим малка помощна масичка с покритие от циментова замазка. Ако в жилището има елементи, решени в подобен стил, като например барплот или подове на базата на циментова замазка, тази малка помощна масичка може да е прекрасно концептуално допълнение към интериора. 

Изработването на маса, изцяло направена от цимент, би било едновременно скъпо и нефункционално заради голямата тежест на материала. Затова тук е показано едно добро хрумване, което намалява общото тегло на масата, но я прави да изглежда масивна, сякаш е излята изцяло от цимент. 

Ето как: 

Използвани са евтини плоскости от пяна, от тези, които се употребяват при топлоизолация. Можете да изберете също така и панели от стиропор или друг лек и удобен за оформяне материал. 

Необходими материали*:

 • изолационни панели или стиропор
 • циментова замазка
 • лепило – в случая е използвано спрей-лепило
 • трион
 • мистрия и шпакла
 • кофа
 • мерителни съдове
 • макетно ножче
 • шкурки (зърно от 36 до 120)
 • фина шкурка за полиране
 • предпазна маска за лице


Масичка с циментова замазка

*В зависимост от желаната форма може да ви е необходимо различно количество замазка или панели. 

Масичка с циментова замазка

Начин на работа: 

Стъпка 1: 
В зависимост от това в каква форма са избраните от вас изолационни панели трябва да ги нарежете така, че да оформят тялото на бъдещата маса. В случая изолационната пяна е нарязана на 18 квадратни парчета с размер 40х40 см. Използвайте прав ъгъл, за да изрежете парчетата равни. 

Масичка с циментова замазка

Стъпка 2: 
Подравнете добре и залепете всяко от парчетата с подходящо лепило. Добра идея е да лепите плоскостите на открито или в голямо помещение с добра циркулация на въздуха. В такъв случай строително лепило под формата на спрей е сравнително лесно за използване решение. Носете ръкавици и маска, за да се предпазите от вдишване на вредни химикали. Залепвайте парчетата две по две, като внимавате да са добре подравнени. Изчаквайте нужното време за действие на лепилото, и продължете нататък, докато не изградите основата на бъдещата масичка. 

Стъпка 3:
Сега следва да изрежете излишъците от слепените изолационни панели, за да постигнете формата, която желаете. Ако пък искате квадратна маса – просто подравнете с макетното ножче. В случая целта е да се постигне овална форма. Рязането на пяната е лесно, и дори може да бъде забавно, но все пак внимавайте, защото на моменти изкушава да отрежете повече, отколкото е нужно. Не се притеснявайте, ако не е съвсем равно – за това ще се погрижи циментовата замазка. 

Масичка с циментова замазка

Стъпка 4: 
Сега идва времето да се подготви замазката за работа. Следвайте стриктно инструкциите на производителя при смесването на основата с вода. За замазката ще ви е нужен съвсем тънък слой, така че не разтваряйте твърде много материал наведнъж – стяга бързо! След като забъркате сместа е време за мазане. Започнете с малка доза, защото имате около 20 минути прозорец да работите със сместа. За целта ползвайте удобна кофа, която да ви е подръка, докато нанасяте замазката. И тук не е фатално, ако някъде не нанесете равномерно, но все пак имайте предвид, че колкото по-гладко е направена замазката, толкова по-малко за шлайфане, дооправяне и полиране ще имате за следващата стъпка. 

Масичка с циментова замазка

Изчаквайте всеки слой да стегне преди да нанесете нов. За показания размер са нужни около пет слоя за покриване на цялата повърхност – т.е. 5 смесвания и нанасяния. 

Стъпка 5: 
След като последният слой стегне - в общи линии масата е готова! Следва шлайфане и полиране. Ако имате подръка шлайфмашина и искате да си улесните живота – действайте! На ръка също не е особено трудно, но изисква търпение. Минавайте от по-едра към по-фина шкурка. За полирането на горната част се достига до зърно 2000, което прави повърхността почти огледална. При всички случаи носете маска, за да не вдишвате циментов прах! 

Масичка с циментова замазка

Помощната масичка с циментов финиш-замазка е завършена. Лека, но солидно изглеждаща, и готова да ви служи! 


Източник: abeautifulmess.com / www.comfort.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари

Уважаеми клиенти, цените и наличностите се обновяват ежедневно, възможно е несъответствие с посочените цени в сайта поради честите промени от доставчиците на продуктите .Снимките са илюстративни и е възможно реалния продукт да се различава от тях. Не носим отговорност за типографски или илюстративни грешки. Всички цени са в български лева, с включен ДДС и са валидни при покупки онлайн.